“Η Λάεεν και το μεγαλείο της-Το αίμα των βασιλείων” του Άγγελου Αναγνωστόπουλου

Το μυθιστόρημα του Άγγελου Αναγνωστόπουλου με τίτλο ” Το αίμα των βασιλείων” είναι η συνέχεια του “Έπους της Λάεεναρ” βιβλία που κυκλοφορούν και τα δύο από τις εκδόσεις Ελκυστής, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει και ένα τρίτο για να ολοκληρωθεί η τριλογία, και ποιος ξέρει ίσως ο συγγραφέας να κρατά την αγωνία και να προκύψουν κι άλλα βιβλία ακόμα πιο σκοτεινά και περιπετειώδη.

Στο “Αίμα των βασιλείων” η γραφή του Αναγνωστοπούλου γίνεται ακόμα πιο καθηλωτική. Ο συγγραφέας τραβάει τον αναγνώστη από το μανίκι για να ακολουθήσει την κλιμακωτή δράση σαν να πρόκειται για ταινία περιπέτειας με συχνές εναλλαγές σκηνών και γεγονότων, πολύ ενδιαφέρουσες, και σίγουρα οποίος έχει διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο του βρίσκει αρκετές διαφορές και μένει ακόμα πιο ευχαριστημένος.

Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης δεν ψάχνει πια για επιρροές από τις αρχαιοελληνικές και σκανδιναβικές μυθολογίες, την κοσμοπλασία του Τόλκιν, την πλοκή του Χάρι Πότερ, τις εικόνες του Game of Thrones. Αντίθετα, αφήνει πίσω του τον πόλεμο που μαίνεται στη Λάεεναρ μεταξύ των ηγετών της και βουτάει αποκλειστικά και μόνο στον αγώνα της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, της Ταλενιέν.

Η Ταλενιέν είναι ένα δυναμικό κι έξυπνο κορίτσι με  βαρύ οικογενειακό και ψυχολογικό φορτίο, που καλείται μαζί με τον φίλο της, τον Έλληνις να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης της μητέρας της και να οδηγηθούν σε απρόσμενες αποκαλύψεις.

Αρχιτεκτονική τοπίου, συνήθειες καθημερινής ζωής, παραδόσεις και τελετουργικά μαχών κατακλύζουν το βιβλίο και θυμίζουν την καρδιά του μεσαίωνα και τους Βίκινγκς. Το σκηνικό περίτεχνα περιγραφικό, που όντως ο αναγνώστης μαζί με τους ήρωες περιδιαβαίνει σε δρόμους, μπαίνει σε πανδοχεία, ταξιδεύει με πειρατικά πλοία, φτάνει σε λιμάνια, πολεμάει με τέρατα, εξαπολύει κατάρες, μάχεται με θεούς και δαίμονες, αναζητεί την ταυτότητά του. Ξόρκια, κατάρες και μυστήριες δυνάμεις κεντρίζουν την προσοχή με τις ονομασίες τους και είναι αυτά που εντυπωσιάζουν και μαγεύουν, όχι μόνο για τον κοσμητικό τους ρόλο αλλά και για τον προωθητικό τους.

Το τέλος είναι απρόσμενο και πολλά υποσχόμενο-έτσι όπως οι σειρές υπόσχονται αγωνία για τον επόμενο κύκλο. “Το αίμα των βασιλείων” είναι ένα βιβλίο που θα ζήλευαν και οι βόρειες χώρες και γιατί όχι να μην μεταφραστεί!

 

 

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *