“Διομήδης ο Πολυγλωσσίδης και το ταξίδι στη Γατική”: Ένα παραμύθι για την αποδοχή και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα

Ο Διομήδης είναι ένας σκύλος που του αρέσει να μαθαίνει ξένες γλώσσες και να ταξιδεύει, για αυτό και οι φίλοι του τον έλεγαν και Πολυγλωσσίδη.

Μια μέρα εκεί που έτρωγε το πρωινό του, σκέφτηκε ότι ήθελε να μάθει γατικά για να μπορέσει να επισκεφτεί τη Γατική. Η Γατική ήταν μια χώρα που βρισκόταν ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο Αρκούδων και στα Ηνωμένα Αραβικά Ιπποποταμάκια. Σε αυτή τη χώρα δεν έμεναν πλέον μόνο γάτες, αλλά κι άλλα ζωάκια, αρκούδες, ιπποπόταμοι, σκίουροι και κουνάβια. Το θέμα ήταν όμως, ότι ποτέ μα ποτέ δεν είχε πατήσει την πατούσα του ούτε ένας σκύλος!

“Μια ηλιόλουστη μέρα, ξύπνησε, ετοίμασε το πρωινό του, και καθώς βουτούσε το πρώτο του σκυλομπισκότο στον καφέ του, αναρωτιόταν ποια θα ήταν η γλώσσα που θα μάθαινε στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Μα φυσικά θα ήθελε να μάθει γατικά!”

 

Ο Διομήδης λοιπόν, μιας κι ήταν πολύ τολμηρός, θαρραλέος και αποφασιστικός, φόρεσε την κίτρινη καπαρντίνα του, πήρε το ποδήλατό του και πήγε στο Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών για να ρωτήσει εάν υπάρχει τμήμα γατικών. Εκεί τον υποδέχτηκε μια ποντικίνα γραμματέας, που τον κοίταξε με απορία όταν άκουσε την απόφασή του. Αφού διαβεβαιώθηκε ότι ο σκύλος μας, ο Διομήδης δεν έκανε πλάκα, ενημέρωσε την υπεύθυνη δασκάλα των γατικών την κυρία Γατίδου.

“-Καλώς τον Διομήδη! Ήρθες να γραφτείς σε κάποιο καινούριο τμήμα; Τι θα είναι αυτή τη φορά, ιαπωνικά, γαλλικά, γερμανικά ή μήπως κορεάτικα;

-Εμ, ξέρεις, να, βασικά εγώ θέλω να μάθω γατικά!”

Και κάπου εδώ δεν σας φαίνεται περίεργο που σε ένα Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών εργάζεται μια ποντικίνα και μία γατούλα και οσονούπω μαθητής θα είναι κι ένας σκύλος;

Πώς θα πάει αυτή η συνεργασία; Θα καταφέρει ο Διομήδης να μάθει γατικά και να ταξιδέψει ως τη Γατική; Άραγε, θα τον υποδεχτούν με φιλική διάθεση εκεί;

Η Ευγενία Νικητίδου δουλεύοντας πάνω στην παροιμία σαν τον σκύλο με τη γάτα έγραψε ένα ανατρεπτικό παραμύθι για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα.

“-Δηλαδή πιστεύετε ότι θα τα καταφέρω να πάω και στη Γατική;

-Ξέρετε κάτι, κύριε Διομήδη; Πιστεύω ότι όλη αυτή η διχόνοια σε γάτες και σκύλους πρέπει να τελειώνει.”

Τώρα που η διαφορετικότητα εκφράζεται και εμφανίζεται με πολλές μορφές, πρόσωπα και ποικίλα χαρακτηριστικά η ανάγκη γίνεται ολοένα και πιο έντονη για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να δεχτούν κάθετι που δεν το έχουν βιώσει, κάθετι που δεν το έχουν γνωρίσει.

¨Ο Διομήδης Πολυγλωσσίδης και το ταξίδι στη Γατική” είναι ένα παραμύθι κατάλληλο για να μυήσει τις μικρές και τις μεγάλες φίλες, τους μικρούς και μεγάλους φίλους στο τι σημαίνει να προσπαθώ να μάθω, να ενταχθώ, να εξερευνήσω και στο τι σημαίνει να ανακαλύψω, να αποδεχτώ, να σπάσω τα στερεότυπα και ταμπού.

Η Ευγενία Νικητίδου δεν πετυχαίνει όμως, μόνο αυτόν τον στόχο. Μέσα από το βιβλίο της διδάσκει την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και το πολύτιμο δώρο της εμπιστοσύνης και της αγάπης που αναπτύσσεται μέσω της φιλίας.

Κι αν λέμε ότι τα όνειρα είναι μόνο για να τα σκεφτόμαστε ή ακόμα χειρότερα να τα παραγκωνίζουμε η Ευγενία Νικητίδου εκ στόματος του Διομήδη έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει πάντα να κυνηγάμε τα θέλω μας και ποτέ να μην το βάζουμε κάτω.

Εγώ είμαι σίγουρη ότι τον Διομήδη θα τον λατρέψετε, έτσι όπως γλυκός, αισιόδοξος, ευγενικός και χαρωπός μας παρουσιάζεται. Και επίσης, είμαι σίγουρη ότι ο Διομήδης ετοιμάζεται για άλλες περιπέτειες.

“Εσείς ποια πιστεύετε ότι θα επιλέξει;”

Μέχρι τότε εύχομαι στη φίλη, που απέκτησα αρχικά λόγω της κοινής μας αγάπης για τη Δημιουργική Γραφή και τη συγγραφή πολλά κι όμορφα  ταξίδια.

 

 

Ακούστε την αρχή του παραμυθιού εδώ:

 

 

 

Ελένη Γκόρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *