Υλικό για τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

 

1.Πρόλογος

Κύριε Διευθυντή,

Αξιότιμες Καθηγήτριες, αξιότιμοι Καθηγητές,

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

 

Σήμερα στη γιορτή του σχολείου μας για την 28η Οκτωβρίου τιμούμε αυτές και αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και άφησαν σε εμάς μία και μόνο παρακαταθήκη· να αγωνιζόμαστε-γιατί αγώνας μπορεί να είναι κάθετι μικρό και κάθετι μεγάλο. Χρέος μας είναι να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να πολεμούμε τα εμπόδια, που συναντάμε στη ζωή μας.

Κι αν θέλουμε να λέμε πως οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι, ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και ας δούμε πως κάθε εποχή αναμετριέται με τα δικά της γεγονότα. Για αυτό θα ξεκινήσουμε με ένα βίντεο με θέμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια, οι μαθήτριες και οι μαθητές της πρώτης και της τρίτης Λυκείου θα μας διαβάσουν πέντε ποιήματα, που σημαντικοί ποιητές μας τα άφησαν ως κληρονομιά για να χαράξουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε την τραγουδίστρια της νίκης, τη Σοφία Βέμπο και θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια της γιορτής γνωστά τραγούδια της.

Οι συντελεστές της γιορτής, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για τον χρόνο και την προσοχή σας.

 

2. Παρουσίαση: Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης

Η Σοφία Βέμπο δίχως ίχνος υπερβολής χαρακτηρίστηκε «η Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Από λαϊκή οικογένεια, αυτοδίδακτη, ξεχώρισε νωρίς για τη φωνή και την εκφραστικότητά της στη θεατρική σκηνή. Γίνεται η εθνική φωνή την οποία ακούν όλοι και εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο. Η ίδια, μάλιστα, πρόσφερε στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες.

Η Βέμπο είχε ένα ιδιαίτερο τρόπο να προλογίζει τα πολεμικά της τραγούδια στις παραστάσεις λέγοντας το παρακάτω τετράστιχο. «Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα».

 

3. Τραγούδι από την Σοφία Βέμπο “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά”

Είναι ένα από τα τραγούδια που σημάδεψαν για τα καλά τον ελληνικό αγώνα στο έπος του ’40 είναι το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» από τη Σοφία Βέμπο. Οι στίχοι του Μίμη Τραϊφόρου και η μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ ενέπνευσαν τους στρατιώτες που με παρρησία έδωσαν και την ψυχή τους για την πατρίδα.

 

3.Προβολή βίντεο: Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Εθνική Αντίσταση

 

4.Τραγούδι από την Σοφία Βέμπο “Βάζει ο Ντούτσε την στολή του”

Θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εποποιίας του ’40 φυσικά με την φωνή της αξεπέραστης Σοφίας Βέμπο. Το κομμάτι είχε τραγουδήσει η ηθοποιός στο θέατρο “Μοντιάλ” στα πλαίσια της “Πολεμικής Επιθεωρήσεως”.

 

5. Πέντε ποιήματα που διάβασαν τα παιδιά

Ομπρός-Το πανανθρώπινο εμβατήριο της Ελλάδας, Άγγελος Σικελιανός
Η ευχή της μητέρας, Άγγελος Βλάχος
Ο στρατιώτης, Νικηφόρος Βρεττάκος
Μοιρολόι, Γιάννης Ρίτσος
Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας
-Απόσπασμα από το Άξιον Εστί, Οδυσσέας Ελύτης

 

6.Τραγούδι από την Σοφία Βέμπο “Όχι καινούριο πόλεμο”

Το αντιπολεμικό μήνυμα της σχολικής γιορτής.

 

7. Επίλογος

Και κάπου εδώ η γιορτή για την Επέτειο του «ΟΧΙ» έφτασε στο τέλος της. Και λίγο, προτού αποχαιρετιστούμε ας σκεφτούμε το σήμερα και ας στείλουμε τη σκέψη μας στους ανθρώπους στην Παλαιστίνη που πληρώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και στους ανθρώπους του Ισραήλ που δοκιμάζονται.

 

Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστούμε πολύ!

 

*Για τη διακόσμηση κολάζ με αποκόμματα από εφημερίδες και γελοιογραφίες της εποχής

 

 

 

 

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *