Με την Σεβαστή Κωνσταντινίδου και τον «Ήλιο στο παράθυρο»

 

Αυτήν την εβδομάδα καλωσορίζουμε την συγγραφέα Σεβαστή Κωνσταντινίδου και το καινούριο βιβλίο της με τίτλο «Ήλιος στο παράθυρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

 

 

 

-«Ήλιος στο παράθυρο» μια συλλογή διηγημάτων με αποδέκτη ποιον;

Αυτόν που αγαπά τη μικρή φόρμα κι αναζητάει τη χαρά της ζωής ακόμη και στα δύσκολα.

 

-Τα διηγήματα κάτω από τους γενικούς τίτλους τά ἐν οἴκῳ, τά  ἐν τῷ καιρῳ ἐκείνῳ και τά  ἐν δήμῳ είναι όλα σπαράγματα…

ανάσας και χαμηλόφωνης ομιλίας, παίρνω ανάσα και μιλώ ψιθυριστά για όλα όσα με συγ-κινούν.

 

-Πώς πετυχαίνεις να συμπυκνώνεις τον λόγο σε λίγες γραμμές;

Εστιάζω στη στιγμή, εκείνη την καθοριστική που σε οδηγεί σε μια συνειδητοποίηση, σε μια ανακάλυψη. Νομίζω είναι μια στιγμιαία λήψη, μια φωτογραφία. Αφαιρείς οτιδήποτε αποτελεί βαρίδιο και εμμένεις στο ένα και βασικό στοιχείο.

 

 

 

-Πότε καταλαβαίνεις ότι ολοκληρώθηκε ένα διήγημά σου;

Όταν ο ήρωας καταφέρνει να δει την ιστορία του με άλλα μάτια. Όταν πλησιάζει στο «δες το αλλιώς».

 

-Γιατί μέσα από τη συγγραφική σου τέχνη αφήνεις μια νότα αισιοδοξίας, μια χαραμάδα ελπίδας;

Γιατί αν δεν αγαπήσουμε εκείνη τη μικρή κι ανεπαίσθητη ηλιαχτίδα που τρυπώνει επίμονα μέσα από τη σχισμή, δεν θα βρούμε κουράγιο να συνεχίσουμε, θα χαθούμε. Θα επιβιώσουμε αλλά δεν θα ζήσουμε ουσιαστικώς κι αγαπητικώς.

 

 

 

 

“Ήλιος στο παράθυρο” μία συλλογή διηγημάτων της Σεβαστής Κωνσταντινίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το “Ήλιος στο παράθυρο” αποτελείται από εξήντα (60) διηγήματα ταξινομημένα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες κάτω από τους τίτλους “Τά ἐν οἴκῳ”, “Τά ἐν τῷ καιρ ἐκείνῳ  και “Τά ἐν δήμῳ”.

Όλα τα διηγήματα καταφέρνουν να συμπυκνώνουν τον λόγο και μέσα σε λίγες γραμμές να μεταφέρουν εμάς τους αναγνώστες σε έναν άλλο τόπο, σε μια άλλη κατάσταση άλλοτε πρωτόγνωρη κι άλλοτε γνώριμη. Κάθε διήγημα αρχίζει και τελειώνει ξαφνικά κι αναπάντεχα. Το υπέροχό όμως, σε όλα τα διηγήματα είναι η θετική κατάληξη, το μήνυμα της αισιοδοξίας, που ακόμα κι αν το γεγονός είναι τραγικό ή τραγελαφικό πάντα υπάρχει μία νότα χαράς κι ελπίδας. Και αυτό το ευτυχές κλείσιμο είναι που χαρίζει και τον τίτλο του βιβλίου.

Ήρωες των διηγημάτων άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι όλων των ηλικιών, μαμάδες, πατεράδες, παιδιά, γιαγιάδες, θείες, συζύγοι, δάσκαλοι, επαγγελματίες, μετανάστες και γείτονες. Στον ¨Ηλιο στο παράθυρο” συναντούμε δυνατές εικόνες κι εγώ ξεχώρισα εκείνες με τις μαυροφορεμένες γριές, το φως από το καντήλι, τους κήπους και τον εσωτερικό χώρο των σπιτιών. Σε όλο το βιβλίο απλώνεται το άρωμα του φρεσκοψημένου ελληνικού καφέ. Τόσο ισχυρό το άρωμα αυτό, που μας καλεί να απολαύσουμε το βιβλίο μαζί με έναν καφέ μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο διάβασα και ηχογράφησα ένα από τα πιο μικρά διηγήματα της Σέβης Κωνσταντινίδου, ενδεικτικό της γραφής της και του μαύρου χιούμορ της.

“Λουστρίνι μαύρο” από την κατηγορία διηγημάτων “Τά ἐν δήμῳ”.

 

 

 

 

 

 

Καλοτάξιδη, Σέβη η νέα σου συγγραφική σου δουλειά

με την ευχή να χαρίσει το χαμόγελο σε πολλούς αναγνώστες!

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *