Απόψε θα κάνουμε μια βόλτα. Εκεί ψηλά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το παλιό δένει με το νέο. Θα περπατήσουμε σε μία πόλη πλούσια σε ιστορία με παραδόσεις και έθιμα, που ανάγονται στους αρχαίους χρόνους. Θα δούμε την Ξάνθη, το στολίδι της Θράκης, μέσα από τα λόγια και το φακό της Μαρίας Ευφραιμίδου.

Η Μαρία Ευφραιμίδου γεννήθηκε και ζει στην πόλη της Ξάνθης. Σπούδασε στην Κομοτηνή στο Τμήμα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Κάπου στο 2012 έπεσε στα χέρια της μία φωτογραφική μηχανή Nikon. Από τότε εξερευνά τον κόσμο μέσα από τον φακό της.

Η Μαρία Ευφραιμίδου είναι από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους με το χαμόγελο στα χείλη και τη γκρίνια ξεχασμένη, που λατρεύουν τόσο πολύ τον τόπο τους, που δεν έχουν τίποτε άσχημο να πουν γι’ αυτόν. Η Μαρία επιμένει να κυνηγά τα όνειρά της στην πόλη της, που τόσοι πολλοί θαύμασαν, την πόλη με τα χίλια χρώματα.

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

-Ποια είναι τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της Ξάνθης και ποιες οι ατέλειές της, αν φυσικά έχει;

Ρωτάς ένα άτομο, που λατρεύει την πόλη στην οποία ζει! Λέω να μην αναφερθώ στην ομορφιά της Παλιάς Πόλης, στις πλακόστρωτες πλατείες και τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Για μένα η Ξάνθη έχει κάτι διαφορετικό. Είναι μία πόλη αρωματική. Σε όποιο στενό της και αν χαθείς, υπέροχες μυρωδιές ξεχύνονται από παντού. Η ηρεμία και η ζεστασιά της με κάνουν να μονολογώ συχνά: “Πόσο τυχερή μπορεί να είμαι, που ζω εδώ!” Άρα, δεν είμαι το καταλληλότερο άτομο για να σου μιλήσει για τα αρνητικά χαρακτηριστικά της.

-Πώς βρέθηκε η φωτογραφική μηχανή στα χέρια σου; Ήταν κάτι που το ήθελες από παλιά ή έτσι στα ξαφνικά;

Το να αποκτήσω μία φωτογραφική μηχανή, ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ! Το επιθυμούσα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που κάπου στα τέλη του 2012, πήρα την απόφαση και αγόρασα τη δική μου Nikon! Σιγά-σιγά άρχισα να παρατηρώ πως ο κόσμος φαινόταν διαφορετικός μέσα από τον φακό της.

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

– Υπάρχουν κάποιες πλευρές της Ξάνθης που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία;

Αν την εξερευνήσεις, αφιερώνοντάς της χρόνο, θα εμπνευστείς από τις αντιθέσεις, που τη χαρακτηρίζουν, για πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Πιστεύω όμως, πως σε οποιοδήποτε μέρος της γης, μπορούμε να βρούμε αυτό το κάτι που ψάχνουμε φωτογραφικά.

Τι σε ενεργοποιεί για να τραβήξεις μία φωτογραφία;

Κυρίως η διάθεση στην οποία βρίσκομαι. Αυτή είναι που καθορίζει σε συνδυασμό με την τύχη, το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

-Πώς αισθάνεσαι όταν τραβάς μία φωτογραφία;

Νιώθω αγωνία για το αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα η χαρά για την παραγωγικότητα-δημιουργικότητα της στιγμής, είναι μεγάλη!

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

Έχεις αγαπημένη ή χειρότερη φωτογραφία;

Ω ναι! Έχω αρκετές αγαπημένες και αμέτρητες που δε θέλω να βλέπω. Μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι η παρακάτω. Όταν την κοιτάζω με κάνει να χαμογελάω!

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

Τι επιθυμείς να φωτογραφίσεις και δεν το έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να φωτογραφίσω. Πρόσωπα, μέρη, στιγμές… Άτομα που έχουν περάσει από τη ζωή μου και για κάποιον λόγο δεν έκανα ποτέ αυτό το “κλικ”. Θέλω να πιστεύω όμως, πως θα καταφέρω στο μέλλον, να αγγίξω έστω κάποιες από τις φωτογραφικές μου επιθυμίες.

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

-Και κάτι τελευταίο, τι σημαίνει για σένα η λέξη φωτογραφία;

Φωτογραφία για μένα σημαίνει ταξίδι. Ταξίδι σε συναισθήματα, σε αναμνήσεις, σε έναν ολόδικό μου κόσμο. Έναν κόσμο, από τον οποίο μπορώ και επικοινωνώ με μία πολύ ξεχωριστή γλώσσα. Ναι, αυτό είναι για εμένα η φωτογραφία!

Φωτογραφία σημαίνει ταξίδι

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα

Και όλα αυτά επειδή κάποιες φορές μας αρέσει να χαζεύουμε φωτογραφίες και να ξέρουμε περισσότερα για τους ανθρώπους και τους τόπους που κρύβονται πίσω από αυτές. Εξάλλου, γι’ αυτό είναι τα ημερολόγια για να φυλακίζουν στιγμές, εικόνες και ανθρώπους αγαπημένους.

Τη Μαρία Ευφραιμίδου μπορείτε να τη βρείτε στο Instagram:  https://www.instagram.com/maria_ef/