Σε μια πολύ γρήγορη εκτίμηση των θεμάτων των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ οι ασκήσεις θεωρίας-τουλάχιστον τα δομικά μέρη της παραγράφου, τα σχήματα λόγου και τα ρηματικά πρόσωπα- διδάσκονται ήδη από την Α’ Γυμνασίου, ενώ από την Α’ Λυκείου διδάσκονται με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση και γίνεται η απαραίτητη εξάσκηση, εφόσον υπάρχει συνέπεια.
Όσον αφορά την ερώτηση κατανόησης τα ζητούμενα εντοπίζονται με σχετική ευκολία στο κείμενο.
Θέμα του μη λογοτεχνικού κειμένου είναι ο εθελοντισμός και η δραστηριότητα παραγωγής λόγου κυμαίνεται στο ίδιο ύφος. Πιστεύω ότι κάποιος από τον περίγυρο των παιδιών είναι εθελοντής κάπου-αν μη τι άλλο – οπότε μάλλον θα έχουν κάτι να γράψουν. Διαφορετικά, η κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν πολλές πληροφορίες πάνω σε αυτό. Η έκθεση δηλαδή, είναι ρομαντική.
Αρκετά χρόνια πιο πριν έχαιρε μεγαλύτερης εκτίμησης ο εθελοντισμός, τουλάχιστον για μια μερίδα ατόμων. Πλέον υπάρχει απογοήτευση. Δεν είμαστε χώρα που εκτιμούμε αυτές τις κινήσεις. Γενικότερα όμως, δεν μπορούμε να βασίζουμε τις όποιες κρατικές ελλείψεις στον εθελοντισμό. Κάπου όπα (ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ)!
Το ποίημα του Μπρεχτ το θεωρώ δύσκολο για τα παιδιά, μιας και σχεδόν πάντα εκφράζουν την απέχθειά τους για την ποίηση με σχόλια του τύπου: Τι εννοεί; Τι θέλει να πει;
Τα θέματα του ποιήματος είναι:
το πρόβλημα των αστέγων
η προσπάθεια ενός ανθρώπου να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη
η απογοήτευση του ποιητή/ η επιτακτική ανάγκη για κοινωνική αλλαγή μέσα από τη συλλογική προσπάθεια
Λύνονται όμως έτσι τα προβλήματα;
“Μα ο κόσμος έτσι δεν θα αλλάξει
Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις”.
Καλή επιτυχία και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα!