Ανδρόνικος Καραμπέρης

για τον Carlo Domeniconi και τη Σουίτα Koyunbaba Op.19

 

Γεννημένος στην Τσεζένα της Ιταλίας, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα και εν συνεχεία σπουδάζοντας σύνθεση στο Βερολίνο, ο κιθαριστής και συνθέτης Carlo Domeniconi έζησε πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, διδάσκοντας στο Ωδείο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί επηρεάστηκε βαθιά από την κουλτούρα και την παράδοση της Ανατολής. Μια τέτοια επιρροή είναι εμφανής στη Σουίτα Koyunbaba, έργο του 1985 σε τέσσερα μέρη, όπου είναι εμπνευσμένη από τη μουσική για Ούτι. “Koyunbaba” στα τούρκικα θα πει ο πατέρας των προβάτων (koyun=πρόβατο, baba=πατέρας), ο βοσκός δηλαδή, και μεταφορικά το πνεύμα του προβάτου.

Στην πραγματικότητα, ο Seyit Ali Koyunbaba ήταν μια αγιοποιημένη μορφή του 13ου αιώνα, που λεγόταν ότι θεράπευε ασθένειες και κατοικούσε στη νοτιοδυτική Τουρκία, σε μια περιοχή που σήμερα φέρει το όνομά του. Αυτά τα δύο έρχονται να συνδυαστούν άψογα στην έμπνευση του Domeniconi ότι σε έναν άγιο δίνεται μοναδικά, τόσο ο χρόνος όσο και η διορατικότητα, να συλλογιστεί και να κατανοήσει την απεραντοσύνη και την τεράστια δύναμη της Φύσης.

Η περιοχή της Koyunbaba, τόσο καταπληκτική με τις αντιθέσεις της γης και της θάλασσας, ευνοεί ιδιαίτερα τέτοιες βαθιές σκέψεις, οι οποίες αντανακλώνται στην ομώνυμη μουσική. Κάθε ένα από τα τέσσερα μέρη αναπτύσσει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην υπνωτική μαγεία της ανατολίτικης μουσικής και σε μια χρονική κλίμακα που αντανακλά την αβίαστη και μυστηριακή ζωή ενός αγίου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα των διαθέσιμων ερμηνευτικών εργαλείων και ηχοχρωμάτων της κιθάρας.

 

 

Για να ακούσετε και να ταξιδέψετε στους ήχους της Σουίτας Koyunbaba κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

Ανδρόνικος Καραμπέρης: Με καθηγητές τον Π.Κυδωνιάτη και την Λίζα Ζώη ο Ανδρόνικος Καραμπέρης ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές με διακρίσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε πλήθος σεμιναρίων και master classes Ελλήνων και ξένων κιθαριστών. Στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτός από συμμετοχές σε ορχήστρες και ηχογραφήσεις δίσκων, συγκαταλέγονται και πολυάριθμα ρεσιτάλ για σόλο κιθάρα και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και διδάσκει στην Πάτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *