Τη Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 στην Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το Βιωματικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής (Β.Ε.Δ.Γρ.) για γονείς και παιδιά με θέμα: “Μικροί συγγραφείς, μεγάλες ιστορίες”.
 
Και επειδή πρώτη φορά συναντιόμασταν έπρεπε να γνωριστούμε. Ένα ένα παιδάκι σηκωνόταν, έλεγε το όνομά του και στο χαρτί του μέτρου με έναν μαρκαδόρο έκανε μια ζωγραφιά. Και γεμίσαμε το χαρτί με σπίτια, παπάκια, μπάλες, καρδιές, κύκλους και πεταλούδες.
 
Μετά συζητήσαμε για τον καιρό και πολύ μας ενόχλησε που έβρεχε τόσο δυνατά, γιατί όταν βρέχει αναγκαστικά καθόμαστε μέσα και δεν μπορούμε να παίξουμε έξω. Όμως, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Για αυτό κάναμε τα μαγικά μας χορεύοντας τον “Χορό της βροχής”, μήπως και σταματήσει ή μήπως κάτι άλλο ξεκινήσει!
 
Στη συνέχεια, βρήκαμε τις θέσεις μας στον χώρο και παρακολουθήσαμε το πρώτο βίντεο. Στο βίντεο αυτό είδαμε τι χρειάζεται ένας συγγραφέας και κάναμε κι ένα κολάζ με τις εικόνες που είδαμε σε ένα πουά ανοιξιάτικο χαρτόνι.
 
Έπειτα, παρακολουθήσαμε κι ένα δεύτερο βίντεο με θέμα πώς γράφεται μια ιστορία. Και, όπως πολύ καλά ξέρουμε οι ιστορίες δεν γράφονται μόνες τους… Πρέπει κάποιος να τις γράψει. Έτσι, επιστρέψαμε στο χαρτί του μέτρου και σχεδιάσαμε το περίγραμμα του πιο μικρού παιδιού και το χρωματίσαμε.
 
Κι αφού ήμασταν σχεδόν έτοιμες και έτοιμοι αναζητήσαμε ένα μαγικό συστατικό για μια ιστορία, που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ερέθισμα, μια εικόνα. Τα παιδιά ψιθύρισαν ένα μαγικό ξόρκι και από ένα κουτί τράβηξαν μια εικόνα.
 
Και συμφωνήσαμε με δυνατή φωνή πως:
“Οι τόνοι και τα ορθογραφικά
δεν μετράνε
η φαντασία και το χιούμορ
ψηλά θα μας πάνε!”
 
Πίσω στις θέσεις μας μάς περίμεναν μερικά σχεδιαγράμματα με συμβουλές για το πώς γράφεται μια ιστορία. Σχεδόν σε πέντε, δέκα λεπτά γράψαμε ολόκληρες ιστορίες με τίτλο, με αρχή, με μέση και με τέλος.
 
Ύστερα, τις διαβάσαμε στο μικρόφωνο καθαρά και δυνατά και τις καταχειροκροτήσαμε. Μα η ώρα είχε περάσει και η βιβλιοθήκη θα έκλεινε.
 
Γρήγορα γρήγορα είπαμε τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε από το απόγευμά μας και κρατήσαμε δύο λέξεις. Φαντασία και ιστορία.
 
Κι όπως όλοι οι μεγάλοι κι αληθινοί καλλιτέχνες στο τέλος κάναμε και μια μεγάλη υπόκληση!
_________
Κάπως έτσι περάσαμε στο εργαστήριο αυτό και πολύ ευχαριστώ για την πρόσκληση αυτή τον Δήμος Κοζάνης , τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κυρία Ιωάννα Στεργιόπουλου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην Έφη Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου για τον συντονισμό της εκδήλωσης.
 
*Όλες οι δραστηριότητες που έγιναν σήμερα βασίζονται στο βιβλίο μου “Μικροί συγγραφείς, μεγάλες ιστορίες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα / Εκδoτικός Οίκος .
Στην Κοζάνη αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο και στην Στοά του Βιβλίου .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *