Βιολόγος, Ιατρός, Ραδιοφωνικός παραγωγός. Γεννήθηκε, ονειρεύτηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, αλλά λόγω Ιατρικής κατοικεί στη Λάρισα. 32 ετών αισίως, δεν ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, και πώς να μη συμβαίνει αυτό αφού δεν ξέρει καν ότι μεγάλωσε. Μεγάλη του αγάπη είναι η Μουσική, την οποία υπηρετεί χρόνια, με την ιδιότητα του ερασιτέχνη ραδιοφωνικού παραγωγού, ενώ τελευταία γοητεύεται από τη σύνδεσή της με την Ιατρική επιστήμη.
Τα βράδια όταν κοιμάται, παίζει αρμόνιο με τον Μίλτο Πασχαλίδη, κάνει δεύτερη φωνή στους μεγάλους ροκάδες, πίνει με όλους τους ρεμπέτες του ντουνιά, πηγαίνει ακάλεστος σε γάμους του Κουστουρίτσα, ανταλλάσσει απόψεις με τους Μπουκόφσκι, Γούντυ Άλεν και Φρόυντ, ψάχνει για πάντα τη χώρα του ποτέ, είναι ο έβδομος Μonty Python, βοηθάει τον Ιπποκράτη να ξεπαστρέψει τον καρκίνο, και κάνει την καλύτερη ραδιοφωνική εκπομπή του κόσμου.
Έχει την (ψευδ)αίσθηση, ότι κάποτε θα σώσει τον κόσμο, ή τον εαυτό του.
Βιολόγος, Ιατρός, Ραδιοφωνικός παραγωγός
Βιογραφικό
-Ποια πράγματα θα ήθελες να ξέρει κάποιος για σένα, όταν σε γνωρίζει;
Βέρος Αθηναίος, αλλά με καταγωγή από τη μισή Ελλάδα (κυρίως Θεσσαλία, Επτάνησα και Δυτική Στερεά Ελλάδα). Γεννήθηκα, μεγάλωσα, περιπλανήθηκα και σπούδασα στην πιο όμορφη άσχημη πόλη του κόσμου, την πρωτεύουσα, μα τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτω έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο στην πόλη της Λάρισας και ενίοτε του Βόλου, λόγω των συνεχιζόμενων σπουδών μου.
Ζυγός, αναβλητικός ως την τελευταία στιγμή μα και τελειομανής. Γι’ αυτό και το στομάχι μου ταλαντεύεται σα ζυγαριά μέσα σε κόμπους από τη μία άγχους και από την άλλη απόλαυσης της εύκολης ως τώρα ζωής μου, εξαιτίας της υπέροχης οικογένειάς μου. Σπουδαγμένος Βιολόγος – Ph.D Μυκητολόγος, και πλέον Ιατρός, με καλλιτεχνική φλέβα στη μουσική και τη συγγραφή. Όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής μου, (που δεν είναι πλέον και λίγα…), αμφιταλαντεύομαι μεταξύ χρονοβόρων σπουδών θετικών επιστημών, υγείας, αλλά και θεωρητικών αναζητήσεων και φιλοσοφιών. Γι’ αυτό ίσως επιλέξω την ειδικότητα της ψυχιατρικής.
Το πρωί όταν ξυπνάω, υπνοβατώ στη μυρωδιά του καφέ, πίνω το αμίλητο νερό για καμιά ώρα, και μετά τρώω γλιστρίδα, «πουλώντας» ό,τι γνωρίζω καλά. Απεχθάνομαι τους παντογνώστες, αλλά σ’ αυτά που γνωρίζω, (προσπαθώ) να γνωρίζω τα πάντα.
Βέρος Αθηναίος, αλλά με καταγωγή από τη μισή Ελλάδα
Αγαπημένες ασχολίες
-Τι σου αρέσει να κάνεις;
Είμαι συλλέκτης στιγμών (αγαπημένη ταινία τα «φθηνά τσιγάρα»!), αλλά αυτές είναι γεμάτες αντιθέσεις, όπως ακριβώς κι εγώ. Μεγάλος έρως η ελληνική γλώσσα, το ραδιόφωνο, και οι νότες. Όταν βρίσκω ελεύθερο χρόνο (που δεν υπάρχει), κάνω ραδιόφωνο διαδικτυακά στο www.streetradio.gr. (Κάθε που δείχνει 23:00, βράδια Πέμπτης) Ή καταγράφω σκέψεις, ο συνδυασμός των οποίων έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε 5 βιβλία, που κανείς κριτικός δεν κατέκρινε, γιατί κανείς δεν τα διάβασε (ακόμα). Κυρίως όμως, γοητεύομαι από τη μουσική. Μέρα και νύχτα μέσα στο μυαλό μου κυριαρχούν οι νότες. Είτε έτοιμες μελωδίες, που «κλειδώνουν» για να τις μοιραστώ στην εκπομπή, είτε στιγμιαίοι καρποί έμπνευσης που αποτυπώνω στο πιάνο ή στην κιθάρα. Η Μουσική είναι προέκταση όλων των αισθήσεών μου!
To logo της εκπομπής «Μουσικά Μονοπάτια»
Η επίδραση της μουσικής στην υγεία
-Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ μουσικής και ιατρικής;
Επισήμως, δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αν η μουσική μπορεί να έχει ιατρικές προεκτάσεις σε επίπεδο κλασικής θεραπείας. Παρά ταύτα, η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, επομένως υπάρχει άρρηκτη σχέση με την ιατρική. Γι’ αυτό άλλωστε, υπάρχει και το επιστημονικό πεδίο της μουσικοθεραπείας, με το οποίο ασχολούνται εξειδικευμένοι επαγγελματίες, αλλά και ψυχολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι. Είναι εντυπωσιακή η σχέση μουσικής και υγείας, και ας βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυικό στάδιο αναφορικά με την ιατρική της αξιοποίηση.
Ραδιόφωνο και ραδιοφωνικές εκπομπές
– Εσύ πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;
Από τότε που αναπτύχθηκε η αίσθηση της ακοής μου. Από μικρός ήξερα όλες τις συχνότητες, όλες τις εκπομπές, και απορροφούσα σα σφουγγάρι τις μουσικές, αλλά και τα σχόλια των τότε ραδιοπειρατών, και των μετέπειτα παραγωγών. (μιας και γίνεται σήμερα μεγάλη συζήτηση για τις playlistsκαι τη χρησιμότητα του ανθρώπινου παράγοντα). Από τα 18 μου όμως, μία συγκυρία με έφερε μέσα σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο, και έτσι το αποφάσισα: ό,τι και αν κάνω στη ζωή μου, η αγάπη μου θα πάρει σάρκα και οστά. Και έτσι ήρθαν οι συμμετοχές σε εκπομπές στα fm, και έπειτα το μεγάλο «όπλο» του διαδικτύου. Η αίσθηση του να μοιράζεσαι με κόσμο τις μουσικές σου εμπειρίες, να εκφράζεις συναισθήματα, να επηρεάζεις πρόσωπα και γεγονότα, είναι κάτι το μοναδικό! Και όλο αυτό, μέσα από ένα στούντιο, το δικό σου μικρό δωματιάκι, που το νιώθεις δεύτερο σπίτι σου!
-Τι όνομα έχεις δώσει στην εκπομπή σου και πώς την έχεις στήσει;
Έχω κρατήσει το χιλιοειπωμένο και καθόλου πρωτότυπο «Μουσικά Μονοπάτια», που όμως ακολουθεί τη δική του ιστορία.. Ενδιάμεσα, χρησιμοποίησα και άλλα ονόματα, ανάλογα με τη συχνότητα που με φιλοξένησε, αλλά από τα 12 χρόνια ραδιοφωνικής εμπειρίας, βαδίζω σε Μονοπάτια Μουσικά, για 8 και πλέον σεζόν! «Στήσιμο» δεν υπάρχει, είναι μια αυθόρμητη έκφραση στιγμιαίων συναισθημάτων, και μουσικών, χωρίς «προκάτ» λόγια. Βασίζεται στα μουσικά μου ερεθίσματα, αλλά και στις επιθυμίες των πιστών ακροατών κατά τη διάρκεια της κάθε εβδομάδας. Ενίοτε βέβαια, παρουσιάζω και ειδικά αφιερώματα που απορρέουν από την καθημερινότητα, τις επετείους, ή και συνεντεύξεις με ανερχόμενους ή καταξιωμένους καλλιτέχνες.
-Τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον πείσεις να γίνει ακροατής;
Σκοπός της εκάστοτε εκπομπής, είναι αρχικά η ψυχαγωγία. Επειδή όμως είμαι βραδινός τύπος, ο στόχος είναι διττός: Από τη μια πλευρά, να παραδοθείς στον Μορφέα, λίγο πιο ήσυχος, ήρεμος και μακριά από όσα σε βασανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Μουσική μου δηλαδή έχει στόχο να κατευνάσει τα άγρια ένστικτα της επιβίωσης και να διεγείρει συναισθήματα καταπιεσμένα ή και ξεχασμένα. Με λίγα λόγια, «Μουσικοθεραπεία», με βάση το δικό μου υποκειμενικό κριτήριο. Από την άλλη όμως, πρέπει να μείνει και αυτό το «κάτι». Θα ακούσει κανείς, τραγούδια καινούρια, όχι από αυτά που γράφτηκαν στο πόδι, αλλά που έχουν νόημα ύπαρξης. Αλλά και μουσικές του πρόσφατου ή μακρινού παρελθόντος, που φέρνουν θύμισες, και διεγείρουν άλλα μέρη του εγκεφάλου. Και κάποιες φορές, ειδικά αφιερώματα, επηρεασμένα από ένα ερέθισμα ημερολογιακό, επετειακό ή της καθημερινότητας. Κοινώς, ξένη και ελληνική μουσική, που να αρμόζει στη βραδινή ζώνη, σε συνδυασμό με λίγα λόγια, άλλοτε ποιητικά, άλλοτε επιστημονικά, και άλλοτε ως «πάσες» από τα μηνύματα των ακροατών. Γιατί πάντοτε ο ακροατής συμμετέχει σ’ αυτή τη «μυσταγωγία», με τον δικό του μοναδικό τρόπο…
Η σπιτική «ραδιοφωνική γιάφκα» της Λάρισας, εκπέμπει στον αθηναϊκό www.streetradio.gr και από εκεί σε όλον τον κόσμο
Το μέλλον του ραδιοφώνου
-Ακούς γενικά ραδιόφωνο; Αν ναι, ποια προγράμματα/εκπομπές/σταθμοί σου αρέσουν περισσότερο;
Αν και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, το διαδίκτυο βοηθά να ακούω οπουδήποτε και αν βρίσκομαι. Ακούω πολύ ραδιόφωνο! Έχω στη μνήμη του κινητού, του αυτοκινήτου και του homecinema, περιορισμένους σταθμούς των fm, αλλά δυστυχώς η ποιότητα φθίνει, όπως και ο αριθμός των παραγωγών. Ενδεικτικά, αν υπήρχε βελόνα, θα ήταν κολλημένη στον αθηναϊκό Pepper 96,6, και κάποιες ώρες στον Εν Λευκώ, αλλά και στον νέο Flash, την πρώτη προσπάθεια συσχετισμού webradioκαι fm.
Και φυσικά ακούω και διαδικτυακό ραδιόφωνο, που κατά πολλούς είναι το μέλλον, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις φωνές, μουσικές, από όλο τον κόσμο, καθώς και να έρθεις πιο κοντά με το ίδιο το μέσον. (listenliveandchat, μεγάλη εφεύρεση!) Επίσης ενδεικτικά, ο δικός μας streetradio.gr, με μια υπέροχη παρέα ετερόκλητων ανθρώπων με κοινό πάθος από διάφορα μέρη της Ελλάδας, το toradiofono.grμε παραγωγούς «δασκάλους», αλλά και η νέα προσπάθεια του μεγάλου Νίκου Γκαραβέλα με το G-radio.
Τέλος, προσπαθώ να ακούω και μία ακόμα ξεχωριστή κατηγορία ραδιοφώνων. Είναι η Δημόσια Ραδιοφωνία, που με όλες τις παθογένειές της, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει, διότι προσφέρει κάτι μοναδικό στον πολιτισμό μας.
Ο διαδικτυακός σταθμός www.streetradio.gr που εκπέμπει από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο
Όλα είναι μουσική
-Τι σου αρέσει και τι όχι στο ραδιόφωνο;
Στα fm πλέον, μου αρέσουν αυτοί οι λίγοι σταθμοί που προείπα, διότι παλεύουν, κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Κρατούν κάτι το κλασικό, με νέα αύρα όμως!
Στο διαδίκτυο από την άλλη, μου αρέσει η αμεσότητα ακροατή και παραγωγού, και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται σε αντίθετα μήκη και πλάτη της υφηλίου.
Στα αρνητικά, όπως προανέφερα, με ενοχλεί η άκρατη εμπορικότητα των fm. Φυσικά και χρειάζονται χρήματα για τη μουσική βιομηχανία, φυσικά και πρέπει να έχεις διαφημίσεις, ή να προωθήσεις συγκεκριμένα ακούσματα, αλλά πλέον η κατάσταση μοιάζει εκτός ορίων.. Κάθε 24ωρο, ακούς στην καλύτερη 100 τραγούδια, σαν πλύση εγκεφάλου! Ίσως είμαι πολύ ρομαντικός, δεν ξέρω..
Από την άλλη, στο διαδίκτυο, η απόλυτη ελευθερία είναι επικίνδυνη, και μερικές φορές χάνεται το μέτρο και η «άγραφη ραδιοφωνική δεοντολογία».
-Τι θα σου άρεσε να συμβεί/αλλάξει στο ραδιόφωνο;
Θα μου άρεσε να επικρατεί ένας «επαγγελματικός ερασιτεχνισμός». Και όχι ο στυγνός και πολλές φορές «ερασιτεχνικός επαγγελματισμός» του σήμερα. Γιατί υπάρχουν εραστές στο ραδιόφωνο, παραγωγοί και ακροατές, που θα μπορούσαν να παγιώσουν κάτι τέτοιο. Θα μου άρεσε μία μίξη του ρομαντικού ‘80, του επαγγελματικού ‘90, και του τεχνολογικά πανίσχυρου νέου αιώνα. Μία νοοτροπία προερχόμενη από τους ραδιοπειρατές-εραστές του ραδιοφώνου, τους δασκάλους-παραγωγούς της αρχικής ιδιωτικής ραδιοφωνίας, αλλά και τους νέους διψασμένους και ενήμερους τεχνολογικά μαθητές του σήμερα. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είμαι πεπεισμένος πως είναι εφικτό!
-Γυρνάς από το Νοσοκομείο και θες να ακούσεις κάτι. Ποιος καλλιτέχνης σου έρχεται πρώτα στο μυαλό;
Δύσκολη ερώτηση, πιο δύσκολη απάντηση. Εξαρτάται! Είμαι ένας άνθρωπος με μεγάλο εύρος στα μουσικά γούστα, οπότε εξαρτάται από την ψυχοσυναισθηματική μου κατάσταση εκείνη τη στιγμή!
Ηρεμία=κλασική μουσική=Μπετόβεν. Χαλάρωση=jazz & blues=B.B.King,Nina Simone,Billie Holiday, Θυμός & αμφισβήτηση=Classic Rock=Deep Purple,Rolling Stones, Έμπνευση=Leonard Cohen & «έντεχνοι» έλληνες (Χαρούλης, Μάλαμας, Θ.Παπακωνσταντίνου), Ταξίδι=ethnic μελωδίες από τους Κέλτες Chieftains, μέχρι τον Ψαραντώνη και τουςΧαΐνηδες, Έρωτας=Edith Piaf (και οανεκπλήρωτος πόθος της για τον Δημήτρη Χορν), αλλά και οι μουσικές των Μπουάτ του Νέου Κύματος, μαγείρεμα ή σύναξη με παρέα: ρεμπέτικα Βαμβακάρη καιΤσιτσάνη, ανεβασμένη διάθεση: Elvis, Beatles, μέχρι Μαρίζα Ρίζου και ΚωστήςΜαραβέγιας.
Οι καλλιτέχνες όμως που με «χαρακτηρίζουν» είναι αδιαμφισβήτητα ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Sivert Hoyem και τελευταία ο πολλά υποσχόμενος Michael Kiwanuka που είχα την τύχη να απολαύσω πρόσφατα σε συναυλία στο Άμστερνταμ.
-Τι είναι για σένα η μουσική;
Ο καθαρά ψυχιατρικός όρος είναι: «έξις». (και όχι «εξάρτηση» που υποδηλώνει παθολογία.) Η μουσική για μένα είναι ό,τι τα Μαθηματικά για το Σύμπαν. Ισορροπία. Ανάγκη. Ερέθισμα. Αποκούμπι. Έκφραση. Και τελικά Αγάπη!
-Πιστεύεις ότι μία μέρα χωρίς μουσική είναι μία χαμένη μέρα;
Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς μουσική. Όλα τα ακουστικά ερεθίσματα αποτελούν μουσική. Αποτελούν ρυθμό. Απλώς κάποιοι τα αντιλαμβάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ άλλοι τα προσπερνούν. Όπως ακριβώς και με τον χρόνο. Δε σταματά, τρέχει, αλλά υπάρχει πάντα. Άλλοι αντιλαμβάνονται την αξία του και άλλοι τον χάνουν, βλέποντάς τον να περνά μέρα με τη (χαμένη) μέρα.
Η αγαπημένη του γωνία στο γραφείο, με τα απαραίτητα «σύνεργα» εργασίας
Ιατρική ή μουσική;
-Αν έπρεπε να γράψεις μία συνταγή για μουσικοθεραπεία, ποια κομμάτια θα συνιστούσες;
Η Μουσικοθεραπεία, απαιτεί πολύ καλή γνώση του ανθρώπου που αποζητά αυτού του τύπου τη θεραπεία. Ασθενής και θεραπευτής, οφείλουν να εντρυφήσουν σε εκείνες τις μουσικές, που διεγείρουν βαθιά χαραγμένα συναισθήματα, αναμνήσεις, βιώματα ή και όνειρα. Συνεπώς, η «συνταγή», οφείλει να εμπεριέχει το soundtrack της ζωής του καθενός μας!
-Τελικά, ποια είναι πιο δυνατή η ιατρική ή η μουσική;
Είναι δύο «Ογκόλιθοι», με τη δική τους δύναμη η καθεμία. Από την αρχαιότητα άλλωστε, και οι δύο έπαιξαν το ρόλο τους. Η «ίαση», απαιτούσε τις γνώσεις του Ιπποκράτη, και τη θεία έμπνευση του Ασκληπιού. Η «αρμονία», απαιτούσε το ρυθμικό «ήθος των γενών» κατά τους φιλοσόφους, αλλά και τη θεία έμπνευση των Μουσών. Σήμερα, με κάποιες παραλλαγές φυσικά, η μουσική θεραπεύει το πνεύμα, και η Ιατρική το σώμα. Ο συνδυασμός τους, θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη γοητεία αλλά και πρόκληση! Θα επικαλεστώ και το ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Άλλωστε, χωρίς την Ιατρική, ο άνθρωπος φαντάζει αδύναμος απέναντι στο θάνατο. Χωρίς τη Μουσική, ο άνθρωπος φαντάζει αδύναμος απέναντι στην ίδια τη ζωή!
«Εις το επανιδείν, μα κυρίως εις το επανακούειν»
Σπύρος Κουλουμπής.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τον Σπύρο Κουλουμπή μπορείτε να τον ακούτε κάθε Πέμπτη βράδυ 23:00-01:00 στο www.streetradio.gr και να επικοινωνείτε ζωντανά στο: http://www.streetradio.gr/v2/listen-live-and-chat/
Group Εκπομπής στο Facebook:
https://www.facebook.com/groups/209299802587160/
Αρχείο φετινών, αλλά και παλαιότερων εκπομπών «Μουσικά Μονοπάτια»:
Playlist εκπομπών 2016-2017 στο youtube:
https://www.youtube.com/user/djskoul13/playlists
Πηγή: https://www.patrasevents.gr/article/277076-i-mousiki-diagnosi-tou-iatrou-spirou-kouloubi