Τα κουβαδάκια σου και σ’ άλλη παραλία

Βιωματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο θέατρο Αct 

Η Ελένη Γκόρα διοργανώνει Βιωματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με θέμα “Τα κουβαδάκια σου και σ’ άλλη παραλία” στο θέατρο Αct την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 17:00- 20:00. Στο εργαστήρι αυτό θα συζητηθούν θέματα όπως: Πώς μια ιστορία ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, τι είναι η παιγνιώδης γραφή και πώς δείχνουμε τα πράματα στη λογοτεχνία αντί να τα λέμε. Τα κείμενα που θα προκύψουν και θα έχουν ως θέμα “Τα κουβαδάκια σου και σ΄ άλλη παραλία”, θα παρουσιαστούν σε σχετική εκδήλωση κατόπιν συνεννόησης.

Το κόκκινο κορδόνι

Τους είπα, θα φύγω σήμερα.
Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, μ΄ αρέσει αυτή η εποχή. Η ψυχή ανοίγει όπως τα μύδια στον ατμό. Φύγε. Η κατανόηση απαιτεί τη σιωπή. Κι όμως ήταν πάλι δίπλα μου. Στην τσάντα μου βρισκόταν το φαγητό της μάνας κι ένας χάρτης του πατέρα . Ήταν σχεδιασμένη με στυλό η πορεία. Ένας ομφάλιος λώρος που πηγαίνει όπου πάω και ΄γω. Μεγαλώνει και μικραίνει. Ένας δεσμός αόρατος και ορατός μαζί. Άλλους τους χαρίζει τη ζωή και άλλους τους πνίγει. Κι αυτό το έχω δει. Το πρώτο κουτάβι της Ζήνας γεννήθηκε νεκρό. Είχε τυλιχτεί στο λαιμό του ο ομφάλιος λώρος. Το δεύτερο έζησε γιατί το ξεμπλέξαμε. Τα υπόλοιπα γεννήθηκαν χωρίς προβλήματα.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ψάχνουν να δεθούν απ΄ όπου μπορούν κι όσο μπορούν.
Δεν λέω ότι είναι κακό. Μα από κάποιους είναι τόσο έντονη αυτή η ανάγκη που φαίνεται από τις κινήσεις τους. Παρατηρητική δεν είμαι. Κι όμως αυτό το κόκκινο κορδόνι γύρω στα 50 εκατοστά –μπορεί και παραπάνω- μου τράβηξε την προσοχή. Πιθανόν να είχε βγει από ένα παλιό μπουφάν και συγκεκριμένα από κουκούλα, γιατί στη μια του άκρη είχε εκείνο το πλαστικό που ρυθμίζει πόσο σφιχτή ή χαλαρή τη θες.
Aνήκε στον παραδιπλανό λουόμενο. Μ’ αυτό το κόκκινο κορδόνι, μια έδενε την ομπρέλα με το σακίδιό του και μια με την ξαπλώστρα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έκανε από φόβο μήπως του κλέψουν τη θέση ή τα πράγματα. Όχι, δεν ήταν μόνο φόβος , αλλά και κάτι άλλο. Δίπλα του καθόταν η κοπέλα του. Δήλωνε ότι ήταν δική του. Το χέρι του δεν έφευγε από πάνω της. Ακόμα κι όταν έμπαιναν στη θάλασσα, αυτός συνέχιζε να ακουμπάει την παλάμη του στην πλάτη της.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν τόλμησα να ξανακοιτάξω. Ίσως να τρόμαξα. Κλείστηκα στο δικό μου μικρόκοσμο και αναρωτήθηκα πόσα άλλα κορδόνια μπορεί να υπάρχουν κι αν τα επιθυμούμε ή όχι.

Και όταν δεν άντεχα άλλο τις σκέψεις μου, βούτηξα στα κρύα νερά του Ιονίου.

Ελένη Γκόρα, Το κόκκινο κορδόνι, Διήγημα που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μου στις 18-8-2013. Διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο: https://elenigkora.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B9/

Η Δημιουργική Γραφή είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός κλάδος, μια ψυχαγωγική δραστηριότητα και ένα είδος ψυχοθεραπείας. Ασχολείται με την ανάπτυξη συγγραφικών τεχνικών και αναγνωστικών πρακτικών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ομάδας. Έχει σχέση με τη δημιουργία, ιδίως την εμπνευσμένη ή την πρωτότυπη.

Πληροφορίες
Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Θέατρο act
Διεύθυνση: Πάτρα, Γεροκωστοπούλου 65
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 694 222 69 70 ( Ελένη Γκόρα )
Κόστος Συμμετοχής: Γενική Είσοδος 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
Ημερομηνία: 25 Μαΐου
Ώρα: 17:00-20:00
 
Εκπαιδεύτρια-Εμψυχώτρια: Ελένη Γκόρα, Φιλόλογος-Συγγραφέας ΜΑ (Master of Arts) στη Δημιουργική Γραφή.

* Ελένη Γκόρα, Κοζάνη, Γκοβεδάρων 10, 3ος όροφος. Αν δεν γεννιόμουν σ΄ αυτό το διαμέρισμα κι αν δεν μου απαγόρευαν οι γονείς μου να βλέπω τηλεόραση, ίσως να μην γινόμουν Φιλόλογος. Το πρωί έγραφα στους τοίχους του σπιτιού και διάβαζα οτιδήποτε έπεφτε στο χέρι μου. Ήμουν τακτική πελάτισσα με πίστωση του βιβλιοπωλείου της οικοδομής. Το απόγευμα καθαρίζονταν οι τοίχοι, πληρώνονταν τα χρέη, έτρωγα μερικές παντοφλιές και άντε πάλι τα ίδια. Τα χρόνια πέρασαν. Μεγάλωσα, μετακομίσαμε, σπούδασα. Πριν πάρω το πτυχίο ζήλεψα έναν γνωστό άγνωστο αγαπημένο που έγραφε. Είπα να δοκιμάσω και ‘γω. Φοίτησα και στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στην Φλώρινα. Από τότε παραδίδω σεμινάρια γραψίματος και σβησίματος. Έχω εκδόσει 4 ηλεκτρονικά βιβλία και διατηρώ προσωπική σελίδα στη διεύθυνση: https://elenigkora.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *