Το Rainbow Warrior έπιασε λιμάνι και εμείς δεν είχαμε παρά να το επισκεφτούμε και να ενημερωθούμε για τις δράσεις του.

Το απόγευμα της Τρίτης πήγαμε στο μόλο της Αγίου Νικολάου για να δούμε από κοντά το πλοίο της Greenpeace. Ένας εθελοντής της οργάνωσης μας υποδέχτηκε για να μας μιλήσει για το Rainbow Warrior. Αφού μας καλωσόρισε, ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να ξεκινήσει η ξενάγησή μας.

Εκεί μάθαμε ότι το Rainbow Warrior είναι το τρίτο πλοίο της Greenpeace και το μοναδικό που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την οργάνωση. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πλέει με τη δύναμη του ανέμου. Όταν οι περιστάσεις και οι συνθήκες το απαιτούν στο κατάστρωμά του μπορεί να προσγειωθεί και ελικόπτερο. Στην πρύμνη του φέρει ολλανδική σημαία, ενώ στον κύριο ιστό του ελληνική. Στο πλήρωμά του δουλεύουν άνθρωποι απ΄ όλον τον κόσμο.

 

Στη συνέχεια, περάσαμε στο μεσόστεγο ή αλλιώς στη γέφυρα, όπου μία εθελόντρια μας περίμενε για να μας δείξει τα όργανα του πλοίου.

Έπειτα, ένας άλλος εθελοντής μας ενημέρωσε ότι το Rainbow Warrior ήρθε στην Ελλάδα για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες για την κλιματική κρίση. Ακόμη, στόχος της περιοδείας είναι να προωθήσει την καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και να στηρίξει συλλογικότητες που είναι ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Έχουμε 11 χρόνια για να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», μας τόνισε μία ακόμη εθελόντρια κι ύστερα συμπλήρωσε «Είναι δικαίωμά μας να προστατέψουμε τη ζωή και τον τόπο μας!». Λέγοντας αυτά μας έδειξε το ξύλινο δελφίνι, σύμβολο του μεγαλείου της φύσης, που κοσμεί την πλώρη του πλοίου.

Λίγο πριν φύγουμε από το πλοίο είδαμε τη σημαία της Greenpeace, στην οποία αναγράφονται όλα τα ονόματα των υποστηρικτών της και βγάλαμε μία φωτογραφία τα φουσκωτά.

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για εμάς και το περιβάλλον;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *