Kουζίνα έχει, υπνοδωμάτιο έχει, γραφείο έχει, wc έχει, βεραντάκι έχει, παράθυρο έχει. Όλα τα έχει. Όλα τα χωράει. Στριμωγμένα τα χωράει. Ένα σπίτι polly pocket . Αφού δε βρήκα άλλο, είπα θα χωρέσω εδώ. Δύσκολο να βρεις σπίτι απλωμένο. Όλοι έχτιζαν κάποτε γκαρσονιέρες και studios για τους φοιτητές που θα ‘ρχοταν, για τα χρήματα που θα ‘πεφταν.

Αυτό; Αυτό. Όμορφο, καινούριο, νοικοκυρεμένο.

Πρώτη μέρα καθάρισμα. Παίρνω μια καρέκλα, ανεβαίνω. Καθαρίζω το ντουλάπι. Τη σηκώνω, τη μετακινώ για τ’  άλλο. Γκντουκ-γκντουκ, ακούω. Η ιδέα μου θα ‘ναι. Τελειώνω και με αυτό το ντουλάπι, παίρνω την καρέκλα, πάω στην ντουλάπα. Γκντουκ-γκντουκ πάλι. Α, λέω δουλειές θα κάνει κι η από πάνω.

Φέρνω σιγά σιγά τα έπιπλα γκντουκ-γκντουκ. Μπαίνω μέσα. Μένω κανονικά γκντουκ γκντουκ. Κάνω μπάνιο γκντουκ γκντουκ, πλένω πιάτα γκντουκ γκντουκ. Πατάω το καζανάκι γκντουκ γκντουκ. Μη δίνεις σημασία. Αγαπιέμαι γκντουκ γκντουκ. Με το κρεβάτι κάτι δεν πάει καλά γκντουκ γκντουκ. Μη δίνεις σημασία. Ανοίγω τα παντζούρια γκντουκ γκντουκ. Κλείνω τα παντζούρια γκντουκ γκντουκ. Ρίχνω νερό στο βεραντάκι γκντουκ γκντουκ. Μιλάω στο τηλέφωνο γκντουκ γκντουκ. Γυρνάω βράδυ στο σπίτι γκντουκ γκντουκ. Μη δίνεις σημασία. Πού να είχα τηλεόραση και ράδιο! Ευτυχώς! Ένα γκντουκ γκντουκ λιγότερο!

Και . . .

Σήμερα μου το είπε η από πάνω. Τη συνάντησα στη σκάλα. Την ενοχλώ, λέει, πάρα πολύ. Ιδίως το μηχάνημά μου σε ακατάλληλες ώρες, αλλά και σε κανονικές. Το μηχάνημά μου; Έψαξα στο μυαλό μου και στα συρτάρια μου. Έχω εγώ μηχάνημα για ακατάλληλες ώρες και κανονικές; Δεν νομίζω. Και συνέχεια λέει το ακούει. Κάθε μέρα, πρωί-βράδυ. Κάνει έναν ήχο περίεργο κάτι σαν βζζζν. Μηχάνημα και να κάνει βζζζζν; Και αν συνεχίσω να παίζω με αυτό το μηχάνημα, θα στείλει το γιο της, αφού με το σκουπόξυλο γκντουκ γκντουκ δε βάζω μυαλό. Είναι αστυνομικός να ξέρω. Και μετά κατάλαβα. Εννοούσε τη βρύση. Κύριε αστυνομικέ , τι θα λέγατε για ένα χεράκι; Χεράκι πλύσιμο. . .

Και επιτέλους τα φέρε έτσι το χαλασμένο ανσανσέρ που . . .

Γνώρισα την Κατίνα της αυλής. Δεν εννοώ με τη λέξη αυλή τον χώρο μπροστά από ένα σπίτι, αλλά τη σύμβουλο που είναι στη υπηρεσία ενός βασιλιά. Γιατί ο κανακάρης της είναι βασιλιάς. Θέλει την ησυχία του, δεν μπορεί. Σπίτια και άλλα διαμερίσματα δεν πρέπει να υπάρχουν. Κάθε ήχος ενοχλητικός. Κάθε κίνηση μεμπτή. Ειδικότης η ανίχνευση ήχων. Κι ας λέει ο υδραυλικός η πίεση φταίει, δεν μπορώ να κάνω τίποτε.

Αλλά να σου πω κάτι; Έφυγα.

Αλίμονο επόμενε νοικάρη! Κάτι έχει να σου πει η Κατίνα της αυλής!

Γκντουκ γκντουκ!

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *