Μεγάλη Αποκριά.

Ο φίλος μας είχε έρθει πρώτη φορά στην Κοζάνη. Δεν ενθουσιάστηκε πολύ με την πόλη. Δεν έβρισκε κάτι όμορφο πάνω της. Ίσως μόνο ότι ήταν μικρή και όλες οι αποστάσεις του φαινόντουσαν κοντινές. Η παρέλαση του άρεσε. Βέβαια, την περίμενε πιο εντυπωσιακή και ίσως περισσότερο σύγχρονη.Στο δρόμο έβλεπε πεταμένα πλαστικά ποτήρια. Δεν του έκανε η καρδιά να πιει. Οι περισσότεροι γύρω του ήταν εύθυμοι. Και γι΄ αυτό κυρίως ευθυνόταν το ποτό.
-Είναι πάντα έτσι; ρώτησε
Όχι. Αλλά σίγουρα ψάχνουν ευκαιρία για να πιουν. Σ΄ αυτήν την πόλη-αν μείνεις πολύ- γίνεσαι αλκοολικός, θες δεν θες. Επίσης, σ΄ αυτήν την πόλη αν πετύχεις παλιό και πωρωμένο Κοζανίτη, θα σου πει πως όλον τον χρόνο σκέφτεται τις Απόκριες. Μόνο κρασί και μπρε μπρε. Είναι κομμάτι της παράδοσης, του εξήγησαν.

-Α, μάλιστα! Και τι πάει να πει κομμάτι;
Και τον έκαναν βόλτα στους φανούς. Κάθε φανός έχει κόντρα με τους άλλους. Μάλιστα, οι προηγούμενες γενιές μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος είναι από τον καλύτερο φανό-γειτονιά ας το πούμε. Άνοιγαν μύτες κανονικά!

-Και τι καταλάβαιναν με αυτό; Αφού όλοι από την Κοζάνη είναι…
Δεν είναι ακριβώς έτσι, τον διόρθωσαν. Ναι, μεν είναι όλοι από την Κοζάνη, αλλά κανένας δεν είναι από τόσο καλή γειτονιά όσο ο άλλος.

-Και τώρα τι ακούμε; Δεν καταλαβαίνω και πολλά!
Μερικά έκφυλα τραγούδια στην ντοπιολιαλιά μας, θα σου τα εξηγήσουμε για να μπορέσεις να τα κάνεις εικόνα. Σίγουρα βοηθάει, αν πιεις. Μήπως θέλεις ένα ποτηράκι; Τζάμπα είναι!

-Α, γι΄ αυτό σέρνουν τα πόδια γύρω από τη φωτιά;
Όχι, περίμενε. Σε λίγο θα δεις ότι μπορούν και να πετάξουν. Κάθονται κάτω για να ξαποστάσουν και ξαφνικά τινάζονται πάνω. Αυτό λέγεται «περιστέρια»!

-Και τις γκλίτσες γιατί τις κρατάνε;
Για να βάζουν σε σειρά τους απείθαρχους και να στηρίζονται, άμα λάχει.

-Και γιατί οι περισσότεροι άντρες είναι ντυμένοι γυναίκες; Και οι περισσότερες γυναίκες είναι σέξι καλόγριες και νοσοκόμες; Εντάξει, και κάποιοι άλλοι είναι ντυμένοι στα μαύρα με ένα κόκκινο ζωνάρι κι ένα φλασκί.

Αν παρατήρησες, δεν συμβαίνει μόνο εδώ αυτό. Στις Αποκριές όλοι επιθυμούν να βγάλουν μια άλλη τους πλευρά. Το σίγουρο είναι ότι τους αρέσει να αυτοσαρκάζονται και να σατιρίζουν ό,τι είναι πιο κοντά στην καθημερινή τους ζωή και την επικαιρότητα.

-Νομίζω ότι κάνει λίγο κρύο. Μήπως πρέπει να πιω;
Όχι, μόνο πρέπει να πιες, αλλά πρέπει και να φας• γιαπράκι, κεφτεδάκι, κιχί!
Και έφαγε ο φίλος μας και ήπιε. Κι ύστερα βρήκε λίγο χώρο σ΄ ένα μαγαζί και ξεσάλωσε.
Κατέβαζε το ένα ποτήρι μετά το άλλο. Χόρευε έξαλλα. Έπιανε συζήτηση με τον κόσμο. Είχε και καναδυό τυχερά. Αυτό κι αν τον ενθουσίασε!

-Έτσι πάει εδώ;
Έτσι πάει, τον διαβεβαίωσαν.

Μέχρι να ξημερώσει είχε γίνει ντίρλα. Στον δρόμο αγόρασε και μια λαγάνα και τραγουδούσε.

-Η Αποκριά στην Κοζάνη η καλύτερη Αποκριά… Θα ΄ρθω και του χρόνου!
Μην τυχόν, θέλουμε και μια χρονιά να μείνουμε μέσα ή κάπου να κρυφτούμε! Ε, ρε μπελά που βρήκαμε!

 

 

 

Ελένη Γκόρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *