Βιωματικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για τη συγγραφή παραμυθιών

Το Parts Patras Arts διοργανώνει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ένα Βιωματικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα: «Να σου πω ένα παραμύθι το κουκί και το ρεβίθι…». Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μιλήσουμε για τα παραμύθια που μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά, για τα παραμύθια που κάτι σημαίνουν για μας, για τα παραμύθια που θέλουμε να αφηγηθούμε και δεν ξέρουμε το πώς. Μικροί και μεγάλοι θα συναντηθούμε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και ώρα 17:30-20:30 στο Parts Patras Arts για να ζεστάνουμε τις καρδιές μας με παραμύθια γεμάτα όνειρα, ελπίδα και μαθήματα ζωής!

 

«Ο κουρτσουλιάνος»

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια αλεπού πονηρή σαν όλες τις πονηρές αλεπούδες. Ήταν χειμώνας, όλα τα είχε σκεπασμένα το χιόνι, οι άνθρωποι δεν έβγαιναν από τα σπίτια τους και οι κότες από τα κοτέτσια τους . Για τους ανθρώπους δεν την ένοιαζε, μα για τις κότες την ένοιαζε και την παραένοιαζε, γιατί δεν είχε τι να φάει. Πονηρή όπως ήταν, σκέφτηκε να πάρει τους δρόμους και ό,τι βρει να το μαζέψει . Στο δρόμο λοιπόν πού πηγαίνανε, βρίσκει μια κουτσή κότα,  που χε βγει μονάχη απ’ το κοτέτσι της και σκάλιζε το χιόνι.

-Κυρά Κοτού, κυρά Κοτού, πάμε στου κήρυκα το πανηγύρι; την ρωτά.

-Ποιος άλλος πάει για να πάω και γω; της απαντάει η κότα.

άει η αυτή της, η απαυτή της, η ουρά της και τ’ αυτί της,  πάει η κυρά Μαρούλω…

-Ε, αφού πάνε τόσοι, έρχομαι κι εγώ!

Πιο πέρα όπως πηγαίνανε παρέα με την κότα, βρίσκουν μια πάπια.

Κυρά Παπιού, κυρά Παπιού, πάμε στου κήρυκα το πανηγύρι;

Πα, πα, πα!

-Γιατί κυρά Παπιού;

-Αμ, ποιος πάει για να πάω και γω;

άει η αυτή της, η απαυτή της, η ουρά της και τ’ αυτί της, πάει η κυρά Μαρούλω, πάει η κυρά Κοτού…

-Ε, αφού πάνε τόσοι έρχομαι κι εγώ!

Πιο πέρα βρίσκουν ένα μικρό πουλί που το λένε κουρτσουλιάνο κι αρχίζει η αλεπού τα ίδια.

-Κυρ Κουρτσουλιάνε, κυρ Κουρτσουλιάνε, πάμε στου κήρυκα το πανηγύρι;

-Ποιος άλλος πάει για να πάω κι εγώ;

Πάει η αυτή της, η απαυτή της, η ουρά της και τ’ αυτί της, πάει η κυρά Μαρούλω, πάει η κυρά Κοτού, η κυρά Παπιού…

-Ε, αφού πάνε τόσοι έρχομαι κι εγώ!

Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν φτάνουν σε ένα δάσος!

-Εδώ θα γίνει του κήρυκα το πανηγύρι, λέει η αλεπού. Επειδή όμως, δεν ήρθαν οι πραματευτάδες, ας μαζέψουμε πετρούλες να φτιάξουμε μια καλύβα μέχρι να ‘ρθουν.

Μαζεύουνε πετρούλες, φτιάχνουνε καλύβα.

Ο κουρτσουλιάνος όμως, που άρχισε να πονηρεύεται τα καμώματα της αλεπούς, χτίζοντας άφησε στο πάνω μέρος της καλύβας ένα παραθυράκι και κάθισε εκεί ψηλά.

Όταν ετοιμάστηκε η καλύβα και μπήκαν όλοι μέσα, κλείνει η αλεπού την πόρτα και λέει:

-Ελάτε τώρα να σας ξομολογήσω!

……………………………………………………..

[ «Ο κουρτσουλιάνος» ήταν το αγαπημένο μου παραμύθι. Μου το έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή πριν πολλά πολλά χρόνια. Εγώ προσπάθησα να το γράψω και να το αφηγηθώ. Τη συνέχειά του μπορείτε να την ακούσετε στο Youtube, Ελένη Γκόρα-Ο κουρτσουλιάνος: https://www.youtube.com/watch?v=nEToema0rFk )

 

 

Πληροφορίες

Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Parts Patras Arts

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 31

Δηλώσεις Συμμετοχής: 2610005252 (Parts Patras Arts)

Ημερομηνία: Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

 Ώρα: 17:30-20:30

Κόστος Συμμετοχής: Γενική είσοδος 20 ευρώ και 15 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και για όσους έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα εργαστήρια-σεμινάρια στο Parts-Patras Αrts.

 Πληροφορίες-Εγγραφές: Δευτέρα- Παρασκευή 13:00-21:00,Σάββατο 11:00-14:00
Εκπαιδεύτρια-Εμψυχώτρια: Ελένη Γκόρα, Φιλόλογος-Συγγραφέας ΜΑ (Μaster of Arts) στη Δημιουργική Γραφή, Υποψήφια Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής.

*Θα δοθούν σημειώσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

*Τα παραμύθια που θα προκύψουν, θα δημοσιευτούν στη σελίδα elenigkora.gr

*Αν το επιθυμούν οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, μπορεί να οριστεί και μία βραδιά αφήγησης παραμυθιών σε κάποιο καφέ της πόλης.

*Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Ελένη Γκόρα, Κοζάνη, Γκοβεδάρων 10, 3ος όροφος. Αν δεν γεννιόμουν σ΄ αυτό το διαμέρισμα κι αν δεν μου απαγόρευαν οι γονείς μου να βλέπω τηλεόραση, ίσως να μην γινόμουν Φιλόλογος. Το πρωί έγραφα στους τοίχους του σπιτιού και διάβαζα οτιδήποτε έπεφτε στο χέρι μου. Ήμουν τακτική πελάτισσα με πίστωση του βιβλιοπωλείου της οικοδομής. Το απόγευμα καθαρίζονταν οι τοίχοι, πληρώνονταν τα χρέη, έτρωγα μερικές παντοφλιές και άντε πάλι τα ίδια. Τα χρόνια πέρασαν. Μεγάλωσα, μετακομίσαμε, σπούδασα. Πριν πάρω το πτυχίο ζήλεψα έναν γνωστό άγνωστο αγαπημένο που έγραφε. Είπα να δοκιμάσω και ‘γω. Φοίτησα και στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στην Φλώρινα. Από τότε παραδίδω σεμινάρια γραψίματος και σβησίματος. Ενώ τώρα εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή. Έχω εκδόσει 4 ηλεκτρονικά βιβλία και διατηρώ προσωπική σελίδα στη διεύθυνση: https://elenigkora.gr/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *